Erika Andersson – Surfdrömmen i San Diego6 min läsning

Erika Andersson – Surfdrömmen i San Diego6 min läsning

Först ut bland våra Stories har vi härliga Erika Andersson från Göteborg. Såhär i Novembertider fick Keep explore möjlighet att intervjua Erika som nyss var hemkommen från en surfresa i San Diego, Kalifornien. Häng med och lär känna Erika och vad som drev henne till att utforska vågorna och vattnet på U.S.A:s västkust. Kanske är Erikas tips för att utforska mer något för dig?

KE-story-Erika-bio

När bestämde du dig för att åka på en surfresa?

Surfing för mig handlar om att leka, ha roligt och utmana sig själv att våga lite lite mer. Det är fantastiskt och beroendeframkallande. Därför kunde jag inte säga nej när en kompis frågade om vi skulle åka till San Diego och surfa.

Vad var det som triggade dig till beslutet?

Det var nog aldrig fråga om OM jag skulle åka, det var mer när och vart. Att åka iväg på äventyr och upptäcka, känna och lära är vad som betyder något på riktigt för mig. Äventyret bokades när jag insåg att sommaren hade gått utan att jag, Varberg och en surfbräda hade fått så många stunder tillsammans som jag hade hoppats på.

Vilka förberedelser krävdes innan du var redo att bege dig av?

Jag kollade upp reseförsäkring, ansökte om visum för att komma in i USA och praktiska saker för resan i sig. Det var även viktigt att fundera över sina förväntningar och hur man agerar om allt inte blir som man tänkt. Resan inkluderade sällskap och boende man inte valde själv. Vågorna kanske skulle vara för stora, eller för små mot vad jag hade tänkt? Jag kanske skulle vara yngst i gänget, eller äldst? Jag tänkte efter vad som var viktigt för mig.

Vad var det som väckte din nyfikenhet kring just surfing?

Jag ville känna den Kaliforniska surfkulturen och att åka med Surfakademin var självklart, de skapade en fantastiskt härlig känsla och gemenskap som jag faktiskt aldrig upplevt tidigare.

Var det något du tvekade eller hade rädslor inför?

Inga rädslor, men då jag är uppvuxen i en by i skogen vid en sjö är inte Stilla havet mitt naturliga element. Jag visste inte hur jag faktiskt skulle reagera när jag väl låg där ute i vattnet på en bräda.

Mötte du några motgångar under ditt surfäventyr?

Surfar man sällan blir man blir lite nybörjare varje gång man ger sig ut på en bräda. Jag kände mig lite otrygg, obekväm och kanske till och med besviken på att jag inte var så bra som jag ville tro. Jag försökte att inte tänka på det som en motgång. Jag kunde inte lägga energi på att vara besviken när jag hade möjlighet att åka till en fantastisk plats på jorden och hänga på legendariska stränder som har själ och ett hjärta som jag faktiskt aldrig kommer glömma.

Hur kunde en vanlig dag i San Diego se ut för dig?

Vi bodde i ett klassiskt beach house, med oändligt stor terrass som hade utsikt över det oändligt vackra vågorna. Jetlag, vågbrus och nervositet väckte oss tidigt varje morgon. Yoga på terrassen i morgonsolen fick kroppen att vakna, samtidigt tittade vi på de tidiga morgonsurfarna och såg delfiner om vi hade tur. Tillsammans lagade vi en gigantisk frukost beståendes av allt du kan drömma om när du är i USA. Vi snackade också vågrapporter och vart vi skulle åka för bästa surfen. “Det är som på film” tänkte jag varje dag när vi susade ut på den gigantiska motorvägen, med surfbrädor på taket och på väg mot ännu en historisk strand och förmiddagens surf. Alla, verkligen alla som var på stranden och i vattnet mötte mig med ett leende och en fin kommentar. Man surfar och umgås. Oavsett ålder och förutsättningar har alla en plats i vattnet. Vid lunch åkte vi till närmsta stad för fish-tacos och spanade i surfbutiker. Sedan en ny koll på vågrapporten och vidare mot en ny strand och surf i solnedgången. Alla borde någon gång surfa i solnedgången, det är löjligt vackert! Lite tröttare än kvällen innan gick vi ut på någon lokal restaurang för middag, en öl för att återigen vakna upp till havets brus, nervositeten och en öm men glad kropp.

Vilka fysiska- eller psykiska förändringar märkte du av under din tid i San Diego?

Att vara i ett oändligt stort hav med alla dess krafter du inte kan påverka är mäktigt. Man blir fokuserad och tacksam för att man får uppleva detta. Fysiskt blir kroppen totalt slutkörd efter timmar i vattnet och full av blåmärken och skrubbsår, men det hör till.

Vilket är ditt bästa minne från resan?

Stämningen! Att ett gäng som aldrig sett varandra men alla har samma syfte till varför de är just där skapar en fantastisk skön stämning. Vilka vi var eller vad vi gjorde hemma blev totalt oviktigt och det var ju bara vi som varit där, just då och upplevt allt detta tillsammans.

Vad tror du är det största hindret till varför man inte utforskar mer?

Jag tror att många har drömmar om vad de vill uppleva eller upptäcka, men man vet inte hur man skall göra för att komma dit. Det kan vara att man inte får med någon vän, att man inte har pengar eller man helt enkelt inte vet hur.

Vilket tips skulle du vilja ge den personen?

Vill du testa på något nytt men inte får med någon vän? Åk med en arrangerad gruppresa. Det kommer inte att bli som du tänker dig, men det kommer garanterat bli helt fantastiskt. Om man vill uppleva utan att behöva lägga mycket pengar är mitt tips: Facebook. Det finns garanterat grupper och föreningar som gör exakt det du vill göra i närheten där du bor. Upplevelser är ofta fina tillsammans, men det måste inte vara med människor du känner, till en början.  

Vad vill du utforska härnäst?

Jag vill uppleva mer traillöpning.

Vi avrundar med några härliga bilder från Erikas surfdröm i SanDiego och önskar henne lycka till med sina kommande projekt. Kanske får vi anledning att återkomma till Erika igen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *