Systrarna Källman – passionen för wakeboarding6 min läsning

Systrarna Källman – passionen för wakeboarding6 min läsning

KE-story-Paula-bio
KE-story-Linda-bio

Paula och Linda är tvillingsystrarna som hittat en av sina många passioner genom wakeboarding. I denna intervjun med systrarna fick Keep Explore chansen att fråga ut om hur det kommer sig att just wakeboard kom på tal och hur man behåller passionen och lusten vid liv så länge. 

Hur väcktes tanken att börja åka wakeboard? Vad gjorde er nyfikna på just det?

Kärleken till brädsport började som tonåringar på snowboard då det var en relativt ny sport. Upplevelsen att kunna “surfa” mjukt fram lockade till fler typer av brädsport. Nyfikenheten på just wakeboard kom ifrån att vi älskar havet, äventyr och känslan av frihet och fart. Första gången var bakom våra föräldrars enkla fritidsbåt på västkusten. Vi slet med att komma upp på ytan då vi gissade till oss helt fel taktik (då ingen av oss hade testat innan); böjda armar och raka ben. När insikten om rätt teknik infann sig så uppfylldes vi av känslan att flyga fram i denna vackra miljö. Och med en och annan säl kikandes ovanför havsytan.

Var det något ni började med samtidigt eller började den ena och sen den andra?

För oss har det självklart varit att börja tillsammans! Att dela ett intresse, ge sig in i och skapa minnen ihop är guld värt och motiverar att våga gå från nyfikenhet till upplevelse. Vi har alltid varit nyfikna på att testa nya sporter i olika miljöer sedan vi var barn med påhejande föräldrar som inspirerade oss. Vi inspirerar varandra att ha kul och samtidigt våga prova.

KE-story-wakeboard-systrar

Hur var känslan i kroppen och tankarna i huvudet efter dem allra första åken?

“Det här var extremt jobbigt men fruktansvärt kul! Vi vill åka mer!” En ren adrenalinkick och längtan att få uppleva känslan igen dröjde sig kvar i kroppen.

Vad tror ni är det största hindret till varför fler inte åker wakeboard?

Många önskar nog att de vågade prova men tar sig inte från den tanken till förverkligande. T.ex. om man inte är helt bekväm i nya miljöer, att vatten kan uppfattas okänt och kallt i Sverige och man är osäker och rädd för utmaningar. Det behövs ytterligare uppsving av sporten i media och större spridning av evenemang/tävlingar för att väcka folks intresse för wakeboard. 

Vad är det läskigaste och mest nervkittlande när man åker wakeboard tycker ni?

Att man ofta pushar sig själv att våga prova något nytt hopp eller trick och tänjer på sina egna begränsningar. Det skapar nervositet och utveckling på ett bra sätt.

Beskriv hur era tankar går i huvudet innan ni skall göra ett svårare wakeboard-åk.

Vi försöker gå igenom i huvudet innan vad målet med åket är. Det pendlar mellan att ha fokus på att ta det lugnt och bara njuta, till att utmana sig själv.

Vad är den största erfarenheten och lärdomen wakeboarding gett er?

Insikten att vi vågar mer än vi tror väl i vattnet. Att vara i vattnet ger ett lugn och fokus, vi båda två släpper tankarna på allt annat och är i nuet.

Hur hanterar ni motgångar och hinder, ex en skada, långa perioder av uppehåll, opepp på wakeboarding eller att få tid?

Vi passar på samla energi och reflektera genom att göra annat vi mår bra av, såsom gå kurs i beachvolleyboll, resa och upptäcka andra kulturer, djurliv och dyka, åka snowboard, njuta av skog men framförallt havets variationer över årstiderna. Det är en drivkraft i sig att få längta flera månader och sen få starta våren med att åka ut ett gäng till wakeboardparken och njuta av åkningen och stämningen.  

Vad har förvånat er mest under den tiden ni har ägnat er åt wakeboarding?

Att sporten är så utvecklande och att det finns så många fantastiska inspirerande människor inom den. Nordic Wake Girls är en organisation som arbetar för att få fler tjejer att åka och för att få sporten tillgänglig för alla.

Vilka fysiska eller psykiska förändringar märker ni av under eller efter att ni gjort ett åk? (Exempelvis att ni har mer energi, känner er avslappnade, är mer fokuserade osv.)

Före: Fokuserad, spänd på ett positivt sätt (oftast orolig mage haha)

Efter: Glädjerus, avslappnad, trött i kroppen men pigg i huvudet. Sedan kommer träningsvärken som ingen annan sport vi testat kommer i närheten av.

KE-story-wakeboard-beddas

Beskriv ert bästa gemensamma wakeboard-minne.

En höstdag när vi båda körde sista åket för säsongen och lyckades sätta 360 på kicken i Lagunen Wakepark efter att ha övat hela sommaren. Lyckorus infann sig och otroligt peppade inför nästa säsong.

Om man vill börja med wakeboarding, vilket tips skulle ni vilja ge till den personen?

Gör det ihop med någon som är lika nyfiken som du, nybörjare eller van åkare, eller kontakta någon wakeboardpark eller wakeboardförening. Våga fråga! Alla är nybörjare någon gång och vi gillar att se sporten smitta av sig på fler. Om du provar första gången skulle vi rekommendera att åka i kabelpark, gärna i en 2.0-kabelpark (två torn där du åker själv under ditt åk) istället för efter båt som är svårare att starta efter. Dela sedan med dig av din upplevelse!

Vad är nästa mål i er wakeboard utveckling?

Att fortsätta ha kul! Och att inte ha för höga krav på sig själv. Våga utmana dig själv och låt passionen och äventyret vara det viktiga!

Stort tack till Linda och Paula som ville dela sina erfarenheter kring wakeboard. Möjligheterna att åka wakeboard här omkring Göteborg är riktigt bra, både i havet och sjöarna. Åker man i en cable park går oftast all utrustning att hyra där dessutom. Blir du nyfiken på wakeboard? Paula och Linda hjälper gärna fler tjejer att upptäcka wakeboarding, kika in på deras profiler och skriv några rader till dem om vad du fastnade för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *